„Fald fel a falafelt, mert elvisz a Hunyadi! -

Mondta török szülő török gyereknek,”

 

 

A Falafel eredete

 

Általános nézet szerint a falafelt először Egyiptomban készítettek, ahol ma is طعمية (ta'amiya) néven ismerik. Ugyanakkor Izraelben is az egyik nemzeti ételnek tartják, a vallási böjtök miatt. A böjtök idején az egyiptomi koptok a húsételek helyettesítésére használták a lóbabból készült ételt.

 

A falafel hagyományai igen régiek, eredetileg arab étel. Az első izraeli telepesek átvették a receptet, és a falafel idővel az izraeli konyha szimbólumává vált. Falafeles bódékat Izraelben mindenhol találhatunk, sőt Tel-Avivban még falafel-piac is van, ahol csak falafelt lehet kapni. Izraelben évente megrendezik a falafel-versenyt, ahol a legfinomabb falafelt készítő szakács elnyeri a nemes falafel-király címet. Az ételt általában az utcán fogyasztják, állva, vagy nagy terpeszben ülve, nehogy lecsöpögtessék magukat a szezám-szósszal, a tchinával. A pitába falafel-golyókat és salátát raknak, majd a vásárló maga tesz bele a savanyúságot, és igényei szerint tchinát.

 

falafel_3382402k.jpg

 

 

A falafel (arabul: فلافل) hagyományosan csicseriborsóból készülő golyó vagy fasírt. A Közel-Keletről ered, a halal étkezés fontos része. Mára az egész világon elterjedt, különösen a vegetáriánus és makrobiotikus étrendek követői között. Része az utcai ételárusítás kultúrájának, illetve egyre több gyorsétteremlánc kínálatában is szerepel. Általában hummusszal és zöldségekkel szolgálják fel pitában, de gyakran készítenek belőle szendvicseket is, illetve más köret mellé is sokan fogyasztják.

 

A dalszövegben az utalás a középkori török konyhára és abban a falafel használatára alaposabb gasztrohistorikai ismereteket igényelne. Nem zárható ki, hogy készítették a török konyhákban a falafelt, hiszen lehetséges, hogy már a XV. században elterjedt volt Egyiptomon kívül is ez az étel. Sőt, mivel 1517-ben ottomán uralom alá került Egyiptom, a birodalom ezen részéből az áruk és termények mellett az ételek sora is bekerülhetett az anatóliai és ruméliai beglerbégségek konyháiba – köztük talán éppen a falafel is.